0

Hrvoje Bubić; MED, priča

MED

Tog dana kada je dobio novost da će dobiti novce iz EU fondova za rad s medom, kao i svu pravnu i zakonsku punomoć, Šerif je, zajedno s Kumom i Antićem odlučio proslaviti u jednom narodnjačkom klubu na kraju grada, koji je nosio ime po jednom glazbenom virtuozu, smješten u bivšem atomskom skloništu.

Sjedili su na šankom, nazdravljajući, dok je svirala “dubokumna glazba”, a pored njih prolazili razni “intelektualci”, pritom su čekali da Vice, čovjek koji je radio za Kuma donese USB stick na kojem je bila potrebna dokumentacija za biznis s medom, ali prije toga, on i Jadran su morali očitali lekcije nekim mangupima iz Siromašne Četvrti.

Šerif je, ponesen slavljem, na trenutak zaboravio brige koje su ga mučile u vezi njegovog priglupog sina, a Kum je ( po njegovom skromnom mišljenju) samo potapšao Antića po ramenu, kojem su na to ispale naočale i odskliznile po šanku. Natočili su nabolje piće i nazdravili novoj poslovnoj ponudi, jer tko kontrolira med, taj kontrolira grad.

Naravno, tu su naši junaci iz Siromašne Četvrti, Trotteri.

Planovi za potencijalno gostovanje, kao i općenito utakmice Hajduka je trenutno palo u vodu zbog izvanrednih okolnosti, a to je da ih prate likovi koji rade za Šerifa, pošto je Dena sa svojim čizmama Doc Martens demolirao njegovom sinu Junioru Porche, zbog čega su dobar dio vremena proveli u svome tajnom skrovištu, bunkeru iz 2.svj.rata.

Vrijeme provedeno skrivajući proveli su družeči se s likom, koji nije pretjerano pričao o sebi, ali za kojeg se ispostavilo da je došao uz daleke budućnosti, prezimemom koje je bilo poprilično grubo, slično kao vozača formule Raikonnena, a moralni putokaz mu je Siniša Vuco, pritom imajući na umu da ne mogu cijelo vrijeme biti u bunkeru, prije ili poslje moraju izaći.

Prvi koji je izašao bio je Marko Navijač, koji je ekspert što se tiče skrivanja i bježanja kada bi išao kriomice gledati Hajduka na Poljud. Zatim iza njega Mali Nediljko, zajedno s Fincem, i na kraju on, Dena. Kao da je lik iz Looney Tunes crtića, Dena je pogledao lijevo, desno, gore, dolje, sa svih mogućih strana i kutova kako bi bio siguran da je sve u redu. Koračao je polagano, ali sigurno, nadajući kako neće privući nepoželjnu pažnju, sve dok se Marko Navijač izderao na njega: DENA PIČKO JEDNA!! AJDE VIŠE!!!

Kao što je rekao Maslow: Kada stvari mogu ići gore, ići će, a ispred Dene su se pojavila dva velika tipa u odjelima i kravatama; jedan je bio tamnoputi koji je volio držati predavanja znan kao Jadran; tamnoputi s velikom, crnom kovčravom kosom, dok je drugi bio duge, zalizane kose s naušnicama znan kao Vice. Uhvatili su ga ravno na licu mjesta, dok se Dena, koji po prirodi srčan i borben, ovaj put sledio od straha, jer znao je da Vice i Jadran rade za Kuma, bog i batinu splitskog podzemlja.

Ti si sigurno Dena, rekao je Jadran, dok je Vice to samo potvrdio kimanjem glave. Čua san neke priče o tebi, ka npr. da voliš u martama demolirati Porche. Da li ti znaš čiji je taj Porche? Ako ne znaš, ja ću ti vrlo rado objasniti; pripada Šerifovom malome, Junioru. A samim time, Junior je i Kumov mali, a ko god da se dirne Juniora, dirnuo se u njih dvojicu, a taj dio da s njima dvojicom nema zajebancije ti nemoram objašnjavati, to sigurno znaš i sam.

Zatim se javio Vice, kazajući kako je Kum jednom tipu, boksaču koji ga je zavidao lovu poslao njega da ga riješi, pritom pokazajući na svoj pištolj koji je virio iz njegovog sakoa. Zatim je Jadran htio Deni objasniti još jednu lekciju, njegov čuveni trademark, a to je bio Ezekiel 25:17, no začuo se jedan glas koji je odjekivao dozivajući Denu. Jebate, pa  di je Dena više upičkumilematere?! Čudio se Marko Navijač, dok se nastavio izderavati njegovo ime, nadajući da napokon čuti. Zatim je pogledao Malog Nediljka i Finca zamolio da idu pronaći Denu, poslavši prema bunkeru, dok će on tražiti na drugom kraju kvarta. Razdvojili su se, svatko na svoju stranu, nadajući se da Dena nije upao u probleme. Dok su Mali Nediljko i Finac išli prema njihovom bunkeru, primjetili su parkirani BMW s zatamljenim staklima, pri čemu je Mali Nediljko kao jedi osjetio poremaćaj u Sili da nešto nije dobro, a Finac kao profesionalni vojnik također je shvatio što se događa, te je potrčao što je brže mogao kako bi mogao spasiti Denu od potencijalne opasnosti.

Poput kakve divlje životinje, Finac je samo uletio laktom u Vicu koji od udarca odletio nekoliko metara, pritom mu je ispao mobitel, zatim je zaskočio na Jadrana, mlateći ga sve dok mu lice nije postalo u potpunosti krvavo. Vidjevši Jadrana u krvi, Vice je izvukao svoj pištolj da upuca Finca, no zatim ga je Dena opalio komadom blokete koja se tu slučajno našla, a njegov je pištolj je opalio, pri čemu se metak odbio Fincu u bedru.

Dok bi se normalna osoba našla na podu u bolovima, Finac je samo došetao do Vice, kao da mu se ništa zapravo nije dogodilo, te ga je nokautirao šakom. Jesi li dobro, upitao ga je Finac, dok je Dena samo ostao skamenjen otvorenih usta dok je njegov mozak pokušavao shvatiti što se zapravo dogodilo. Jadran, sva krvav, u žurbi je pokupio Vicu sa sobom u BMW, te su udarili gas do daske, pritom su zaboravili na USB stick koji je ispao Vici. Dena, kada je vidio USB stick, skupio ga je sa sobom, smatrajući da bi im mogao biti od koristi, i dalje šokiran što je vidio na svoje oči. Morati ću popričati sa Fincem, ovo je brate skroz ludo! pomislio je.

Njih trojica, Šerif, Kum i Antić su pili, slavili i pjevali sve dok nisu došli dva lika koji su bili isprebijani na mrtvo ime. U tom klubu je bilo uobičajno vidjeti takve likove, jer je to mjesto bilo poznato po takvim incidentima, no nije bilo uobičajno vidjeti netkoga tko radi za face poput Šerifa i Kuma da su isprebijani, i to netko poput Vice i Jadrana.

Kada su ih vidjeli tako isprebijane, osmjeh i veselje na njihovom licu je zamjenilo čuđenje, očaj i dakako ljutnja. Ispričali su sve što im se dogodilo, cijelu situaciju u potpunosti, dok ih je Šerif gledao s gađenjem, Anić u čudu, a Kum ih zapravo nije previše gledao, već je u bijesu uhvatio obadvojicu za vrat i stukao im glave od šank. Jel’ barem USB stick tu?, upitao je Šerif, koji ih je s pogledom razoružao, na što se Vice počeo pipati po džepovima, ali nigdje ni traga USB sticku nije bilo. Vice se sledio od užasa kao nikada dosad. S opravdanim razlogom jer s igračima poput Šerifa nema zajebancije.

Također nema zajebancije niti s Denom. Vidjevši na svoje oči što je Finac sposoban napraviti, odlučio je s njim popričati u četri oka. Ovaj put su bili u stanu Marka Navijača, koji je s Malim Nediljkom pogledao na svome laptopu što se nalazi na USB sticku koji je ispao Vici iz džepa.

Finac, brate, ti si zvir ipo! Shvaćam da dolaziš iz daleke budućnosti tj. iz civilizacije di su svi na svemu, da ti familju čine govna i ološ, ali ono je brate bia teški vrh, ka da si Jackie Chan! rekao je Dena sav zanesen, dok na kraju nije shvatio kako je Finac zapravo pripadnik carskih snaga, vojnika- fanatika koje od rane dobi uče kako se boriti i preživjeti uvjete koje normalno ljudsko biće nije sposobno preživjeti.

Zatim mu je pala jedna genijalna zamisao na pamet; kako bi bilo da Finac, pošto je dio njihove ekipe nauči njih trojicu boriti se kao on, pošto su očito postali mete velikih riba. 

Pala mi je jedna stvar na pamet; kako bi bilo da nas naučiš boriti kao ti? Bili bi ti jako zahvalni, na što je Finac samo slegnuo ramena, i na takav način poručio da može, nema problema, jer ako su oni njega naučili o Hajduku, zašto on ne bi on njih nešto naučio. Jackpot brate!! Sad nas nitko neće krivo pogledatim a kamoli se usuditi napasti! pomislio je Dena uzbuđeno.

Za to vrijeme, Marko Navijač i Mali Nediljko su provjeravali na laptopu što se nalazi na USB sticku.

Vidjeli su da je riječ nekakvim dokumentima, ali nisu znali točno o čemu se radi, te su gledali i provjeravali, ali bezuspješno. Zatim je Marko Navijač popio gutljaj misnog vina kako bi poboljšao svoje mentalne sposobnosti, uz litaniju koju je izgovarao u sebi: Samom voljom sam pokrenuo svoj um. Misnim vinom misli mi se ubrzavaju. Samom voljom sam pokrenuo svoj um.

Iznenada, u njegovoj glavi su se pojavile bujice informacija, podataka i činjenica koje je on u svojoj glavi slagao poptu tetrisa, kao što bi slagao potencijalne igrače za svoj voljeni klub, kad se odjednom u njegovoj glavi pojavio bijesak! Na samom sticku su se nalazila potrebna dokumentacija za biznis s medom, s poticajem od EU fondova, i to poticaji od nekoliko milijuna eura!!!

Kao u crtiću, Marku Navijaču je glava eskplodirala od te informacije, pogledao je Malog Nediljka. Šta je bilo? O čemu se radi, upitao ga je Mali Nediljko, na što ga je Marko Navijač samo stisnuo bratski za rame i pogledao ga je ravno u oči, rekavši mu da su bogati!

Kazali su Deni i Fincu, što su zapravo otkrili, radi čega je pao plan da će biti kuco tj. šutjeti kao zaliveni, da ne privlače nepotrebnu pažnju jer su imali dovoljno problema u zadnjih par dana; Dena je stukao u martama Porche Šerifom sinu Junioru, pa su bježali od njegovih ljudi, kao i od Pere Parazita, pa zatim tu je lik iz daleke budućnosti, pizdarija s Vicom i Jadranom i na kraju milijuni eura koji su igrom slučaja dospijeli do njih.

Stoga je pao bratski dogovor da se ohlade od svega, pa da se čuju i vide za par dana, kada im se sve ovo slegne, jer kako je već rečeno, imali su dovoljno problema.

Ali, nisu znali da pravi problemi nisu stali, već upravo počeli, jer ljudi poput Šerifa ne odustaju tako lako. Jer, kao što svaka priča ima protagoniste, samim time mora imati antagoniste.

By Barezi

Objavljeno u: E-biblioteka, Poezija&Proza

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |