0

KG SLEM 02, otvoreno prvenstvo Kragujevca u slem poeziji!

KG SLEM 02, otvoreno prvenstvo Kragujevca u slem poeziji!
KG SLEM 02
(28.09.2024. SKC Kragujevac)
Kolektiv SKLOPKA (Samoupravni kulturno-obrazovni pokret Kragujevca) i Studentski kulturni centar Kragujevac organizuju KG SLEM 02 (otvoreno prvenstvo Kragujevca u slem poeziji) na kome učestvuju slem pesnikinje i pesnici, koji će po kup sistemu na bini (u ringu poput boksera) nastupati izvodeći poeziju.
Autor plakata je pesnik Goran Živković.
U kratkim pesničkim dvobojima, publika i tročlani žiri (Ivana Maksić, Nenad Glišić i Damir Nedić), biraće boljeg koji ide u sledeći krug do velikog finala.

Ždrebanjem na početku festivala napravit će se kostur, pa će se tako iz četvrtfinala, preko polufinala
stići do finala, u kome najbolje očekuju i nagrade. Pobedniku/ci će biti uručen pehar otvorenog prvenstva Kragujevca u slem poeziji i novčana nagrada u iznosu od 10.000 dinara, dok će i ostali učesnici dobiti prigodne poklone.
Takmičarski deo programa počinje u 20 časova, a finalisti ovogodišnjeg KG SLEM-a su:
Nevena Branković, Bojan Ilić Bokerini, Mirjana Vasić, Ivan Marinković, Bojan Samson, Svetlana Ćuk, Miroslav Kovač i Dušan Mihajlović.
Voditelj programa bit će prošlogodišnji pobednik Nenad Ignjatović.
Prateći program drugog KG slema – promocija Antologija hrvatske i srpske slem poezije.
U 19 časova počinje prateći program drugog KG slema gde ćemo imati predstavljanje knjige ,,Antologija hrvatske i srpske slem poezije”.

Fusnota koja bliže određuje knjigu, pesnike, pesnikinje i kompletan slem pokret u regionu je ,,Slem nije mrtav, samo tako smrdi!”.

Izdavač ovog književnog poduhvata je Udruženje za razvoj kulture ,,URK”/Klub Močvara. Glavni urednik Antologije je Luka Antić (Hrvatska/Močvara). U svojstvu urednika pomagali su mu Mario Kovač (Hrvatska/Močvara), Milan Mijatović (Srbija/Poezin) i Hrvoje Mimica (Hrvatska/slem pesnik i muzičar). Dizajn i grafičku pripremu uradio je Tomislav Vranić Vrana (Hrvatska). Naslovni plakat je autorski rad Dragane Nikolić (Srbija) i korišćen je za regionalni slem događaj u klubu Močvara.
Knjiga je štampana u tiražu od 400 primeraka i jedan od glavnih sponzora je Grad Zagreb.
Antologija obuhvata poeziju i biografije pesnika i pesnikinja iz Hrvatske i Srbije koji su nastupali na slem sceni u svojim matičnim državama. U Antologiji su objavljeni i plakati raznih slem događaja, kao i autorski tekstovi o slemu i slem sceni. Antologija broji preko šezdeset autora, što ukazuje na nameru da se detaljno obuhvati prostor Hrvatske i Srbije te mapiraju pesnici i pesnikinje koji iskaču iz statične akademske književne scene i pripadaju slemu, alternativi i andergraundu.
Gosti slemeri na KG SLEMU 02 iz Hrvatske su: Luka Antić, Dean Inđić, Hrvoje Mimica i Željko Barišić. Uz njih će na promociji gostovati Milan Mijatović i Dragana Nikolić.
Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem sredstava za njegovo finansiranje.

by Barezi

Objavljeno u: Festivali, Poezija&Proza, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |